Waar komen de bezemharen vandaan? Kwaliteits-tuingereedschap.nl heeft het voor u uitgezocht!!

Wij nemen u mee op een reis rond de wereld van de natuurvezels…..

 

Bahia is een geslacht uit de composietenfamilie (Asteraceae). De soorten in dit geslacht worden meestal gevonden in droge gebieden zoals het zuidwesten van de Verenigde Staten en Chili. Een duurzame en kwalitatieve vezel die elastisch en slijtvast is. Bezems en borstels gemaakt met deze vezel zijn duurder vanwege de goede kwalitatieve eigenschappen en de schaarste van de vezel.

 

Sherbro zijn palmvezels van de trachycarpus palm. De palm raakt in onze lage landen langzaamaan bekend. De palmensoort die in Europa het meest aangeplant wordt uit dit plantengeslacht is de Trachycarpus fortunei.

 

Bassine vezels zijn afkomstig van de palmyra palm de Latijnse naam van de palm is Borassus. Het geslacht Borassus telt 6 soorten, deze komen van nature voor in de tropische gebieden van Afrika, Azië en Nieuw Guinee.

 

Kokos van de kokospalm of klapperboom (Cocos nucifera) behoort tot de palmenfamilie (Palmae of Arecaceae). Het is de enige soort in het geslacht Cocos, een zogeheten monotypisch geslacht. Het endocarp van de vrucht, met de kiemopeningen, lijkt op het gezicht van een aap, dat in het Portugees coco wordt genoemd. De palm kan tot 30 m hoog worden en heeft 4–6 m lange bladeren. De oude bladeren vallen af, maar de bladvoeten blijven zitten en vormen zo de stam. De stam is een schijnstam, omdat deze niet op de gewone wijze gevormd wordt zoals bij een boom, maar door stapeling van de bladvoet.De vezel van de kokospalm wordt gewonnen uit de buitenbast van de kokosnoot. Het is een ruwe en taaie vezel die voornamelijk gebruikt wordt voor het maken van bezems en handbezems. De kokosvezel kan veel water opnemen maar zal na vochtopname vervormen. De vegers zijn uitsluitend geschikt voor gebruik op droge ondergronden. Hierdoor is een bezem met kokosvezels niet geschikt voor buitengebruik.

 

Piassava van Leopoldinia piassaba ( Piassava fiber palmPiassava palm) is een tropische palm die van nature voorkomt in het amazone gebied van Brazilië en Venezuela, uit het blad wordt de piassava vezel gewonnen,een kwalitatief hoogwaardige en waterbestendige vezel. Piassava vezel wordt vooral gebruikt in bezems en vegers. Door de hoogwaardige eigenschappen is deze vezel zeer goed inzetbaar voor buitengebruik.

 

Arenga van de  arengpalm of suikerpalm (Arenga pinnata), is een economisch belangrijke palm, die van nature voorkomt in tropisch Azië.Het is een tot 20 m hoge palm, waarvan de stam bedekt blijft met de oude bladvoeten. Uit de bladeren van de palm worden vezels gewonnen voor het produceren van borstels. De vezel van de arengpalm die in de volksmond arenga wordt genoemd is een middelharde en stugge vezel die goed bestand is tegen water (buitengebruik), olie (werkplaatsen en garagevloeren) en andere vloeistoffen. De arengavezel is erg geschikt voor de intensievere veegwerkzaamheden. De arengavezel blijft uit zichzelf goed in vorm, in combinatie met de elastonvezel verkrijgt men een bezem met uitmuntende veeg eigenschappen.( Onze Arenga/Elaston bezems)

 

 fibervezelofwel natuurfiber wordt gemaakt uit de bladnerven van ananasplanten( Ananas comosus) en agaven.( Agave). De ananas (Ananas comosus) is een tropische  plant, oorspronkelijk afkomstig uit Brazilië, Bolivia en Paraguay. De plant behoort tot het geslacht Ananas uit de bromeliafamilie. De Agave komt van nature voor in Amerika hoewel de meeste soorten in Mexico hun verspreidingsgebied hebben. De meest voorkomende agave is de (Agave americana). Fiber is de vezel uit de bladnerven die zowel in droge als vochtige omstandigheden gebruikt kunnen worden. Tijdens het opdrogen, veren de vezels weer terug in hun oorspronkelijke vorm. Door deze eigenschap wordt fiber vooral gebruikt in schrobborstels. Hoe korter de haren van de fibervezels hoe stugger in gebruik. De naam fiber of beter gezegd natuurfiber moet men natuurlijk niet verwarren met wat wij fiber noemen de zgn. glasfiber ofwel glasvezel.

Naar de bezems >>

 

informatie bezems en vegers

Naar de bezems >>