Houtsoorten voor gereedschapsstelen

Altijd al willen weten van welke boom de gereedschapsstelen gemaakt worden?

Kwaliteits-tuingereedschap heeft het voor u uitgezocht!

Hickory stelen

Carya is de botanische naam van een geslacht van bomen uit de okkernootfamilie (Juglandaceae). Het geslacht omvat zeventien tot negentien soorten bladverliezende bomen met geveerde bladeren en grote noten. De boom en het hout ervan staan bekend onder de naam Hickory.

Van de zeventien tot negentien soorten komen er elf of twaalf van nature voor in de Verenigde Staten, één in Mexico en vijf of zes soorten in China .Carya ovata is afkomstig uit het midden en oosten van Noord-Amerika. Vormt daar een breed piramidale tot ronde boom met afhangende takken. Bij een maximale hoogte is de kroon 15 - 20 m breed. De bast is grijs tot grijsbruin gekleurd. Op oudere leeftijd laat de bast in lange dunne verticale platen los.

 Het grote en sierlijke blad is samengesteld en telt 5 smalle blaadjes. Het topblad is langwerpig eirond, de rest is langwerpig. De herfstkleur is goudgeel. De lange, mannelijke groengele katjes en vrouwelijke bloemaartjes verschijnen in mei na de bladontwikkeling. Ze staan gegroepeerd aan het einde van de scheuten. In de herfst verschijnen de circa 6 cm grote eetbare noten die een harde schil hebben. Carya heeft een diepgaand wortelgestel. De boom komt in cultuur weinig voor. Bij Carya ovata verschijnen pas op een leeftijd van ruim twintig jaar de bijzonder karakteristieke loslatende schorsplaten. 

Het hout van de boom staat bekend onder de Engelse naam, Hickory, en is bijzonder sterk en veerkrachtig. Het wordt toegepast als hamerstelen,bijlstelen,spadestelen, wandelstokken en dergelijke.

 

Essenhouten stelen

Essen, of ook wel essenhout, is een houtsoort, met een reputatie van heel taai en sterk te zijn. Het wordt vooral geleverd door de Es (Fraxinus excelsior), maar in feite ook door andere soorten uit dit geslacht (Fraxinus).De es komt van nature in heel west - Europa voor, maar voor de gereedschapsstelen komt het hout uit productiebossen.

Er is een duidelijk kleurverschil tussen kern- en spinthout, maar meestal wordt alleen het spinthout gebruikt. Voor sommige decoratieve toepassingen wordt juist het bruine kernhout gebruikt. Ook het spint is heel decoratief: op het dosse vlak tekenen de groeiringen zich af als een vlamtekening: vanwege dit effect is dit hout gewild voor meubels, vloeren en trappen.

Het spint van West Europees essen is lichtgekleurd (geelwit), taai en sterk. Vanwege de elasticiteit wordt het gebruikt voor toepassingen in de sport zoals de liggers van gymnastiektoestellen en voor gereedschapsstelen, zoals die van bijlen, spades, harken, rieken en vorken.

Naar de Stelen >>