DE POLET SPADE KAN TEGEN EEN STOOTJE

Spaden zijn de eerste gereedschappen die Polet, meer dan een eeuw geleden, smeedde. Ze zijn de bakermat van het bedrijf en het paradepaardje van ons assortiment.

Een Polet spade heb je voor het leven. Logisch, want deze spaden zijn gemaakt van een legering van plaatstaal en boorstaal van de hoogste kwaliteit – staal dat ook voor bulldozerbakken en ploegscharen gebruikt wordt. Ze worden gesmeed en gehard volgens de nieuwste technieken en de strengste normen. Het resultaat? Een taai, flexibel en slijtvast spadeblad.

Naar de Spaden >>

HOE WORDT EEN POLETSPADE GEMAAKT?

De modellen van spaden verschillen naargelang gebruik en streek, maar de fabricage gebeurt steeds op dezelfde manier.

SMEDEN

Eerst wordt de grondvorm van de spade met een laser uitgesneden. Lasersnijden is een proces waarbij een laserbrander een vooraf door de computer berekend patroon volgt. Dit zorgt voor een optimaal gebruik van de hoogwaardige staalplaat. Ook de precisie waarmee de laser werkt  is buitengewoon hoog. Daarna wordt de snede aangeslepen. Hiervoor is een robot geplaatst, die geheel zelfstandig met grote precisie alle spadebladen van de zelfde snede voorziet. Het spadeblad wordt daarna in de oven gebracht en daarna warm gevormd. Dit zorgt voor een spanningsvrij blad, wat de kwaliteit en duurzaamheid ten goede komt. Bij veerspaden wordt de veer opgelast en bij dulspaden wordt de dul gevormd, ook het vormen van de dul gebeurt in verwarmde toestand. 
 

Handgesmeed

Alle Spaden uit de reeks Polet Traditional worden gemaakt van hoogwaardig staal, gesmeed en gehard. Door het smeden hebben ze een geleidelijk dunner wordend blad, dit komt de werking van de spade ten goede en zorgt er voor dat deze zelf slijpend is.

 

HARDEN

Dan volgt het hardingsproces. Het spadeblad wordt tot 850°C verhit en dan plots afgekoeld in een vloeistofbad. Hierdoor schrikt het staal en veranderd de koolstofstructuur in het staal. Er ontstaat een chemische reactie die het staal harder maakt. Bij Polet harden we gereedschappen op 47 tot 50 HRC (Rockwell, eenheid van hardheid), alhoewel de DIN-norm (de vastgelegde kwaliteitseisen) slechts 32 tot 43 HRC vraagt. Omdat we gebruikmaken van boorstaal, met uitgesmede snede en hoge hardheid, zijn de Polet gereedschappen uitzonderlijk slijtvast en bovendien zelfslijpend zijn. Door het gebruik slijt  (slijpt) de snede zich aan de grond.

 

AFWERKING EN STEEL

De spaden worden gepolijst. Na het polijsten worden de spadebladen voorzien van een blanke lak of ze worden in de huisstijl gepoedercoat. Tenslotte wordt een steel op het spadeblad gemonteerd. In de meeste gevallen is dit een volgens de DIN-norm vervaardigde steel van essenhout. Deze heeft rechtdradige nerven en is mooi gladgeschuurd en gevernist. Voor professioneel en intensief gebruik wordt meer en meer voor NUPLA® glasvezelstelen gekozen. Bekijk voor meer informatie ons complete assortiment stelen.

 

  • Grondwerkspaden worden vooral gebruikt in de bouw en wegenbouw. Ze hebben een bladlengte van 38 centimeter.
  • Kabelspaden zijn langer, tussen 42 tot 47 centimeter, en worden specifiek gebruikt voor sleuven voor kabels en waterleidingen. Deze professionele spaden zijn ook voorzien van voetsteunen om de zolen van je schoenen of laarzen te beschermen.
  • Boomspaden worden vooral gebruikt bij hoveniers en boomkwekerijen. Deze zware spaden met een bladdikte van 3,5 millimeter en een steeldiameter van 44 millimeter dienen om struiken, bomen en kerstsparren te rooien. De allerbeste zijn die met een volle glasvezelsteel - die is tot 10 keer sterker dan een gewone houten steel.

In Nederland kiest men vaak voor een spade met massieve zwanenhals. Ook wij bieden ze aan, in verschillende lengtes en breedtes, met een essen steel van eerste kwaliteit of met een glasvezelversterkte steel. De bladen zijn gladgepolijst en gehard op 47 tot 50 HRC (Rockwell), en 3 millimeter dik. Naar de spaden met zwanenhals >>

  • Dulspaden  Een spade met open dul is prima voor lichte grond en voor de minder frequente gebruiker. Heb je zware grond of gebruik je de spade intensief, kies dan een veerspade. Een veerspade is meer geschikt voor zwaardere grondsoorten. Open dul spaden hebben een klein blad, tussen de 15 en 18 cm breed en tussen de 26 en 28 cm lang.

Inox/RVS

Roestvrij staal of inox heeft als voordeel dat het bestand is tegen roest. Dat bespaart je heel wat schoonmaakwerk na elk gebruik. Het blad van roestvrije spades is minder lang gehard en dus minder taai en flexibel dan smeedstaal. Ook de zelf slijpende eigenschap ontbreekt ; we bieden er een beperkt assortiment van aan. Een inox spade wordt vooral gebruikt voor lichtere grondsoorten en voor consumenten die zich mateloos storen aan elk spoor van corrosie.

Nupla

Voor professionele spaden worden meer en meer stelen van glasvezel gebruikt. Die bestaan uit miljoenen haarfijne glasvezels die met epoxyharsen worden samengevoegd tot een supersterke steel. Ze kunnen volledig massief zijn :dit is de 9000-serie, enkel een glasvezelkern bevatten : dit is de 5000-serie, of alleen met glasvezel versterkt zijn: de 3000-serie. In dat laatste geval zijn ze nog altijd drie keer sterker dan hout!

spade

spade

spades

Spaden met Nupla Ergo steel

 

Spade

spade met massieve zwanenhals

spaden Duitsland